Stránky

16 októbra 2024

VÝROČIE. Spomienka na Morica Alstera.

„... To, čo sa udeje, vždy udeje sa v čase. Na jeho hladine a pod oblúkom neba. Snáď preto – zabudnúť znamená stratiť báseň. Snáď preto – zabudnúť znamená strácať seba. Či roky pohody , či roky nepohody – pamäť je rieka plná živej vody...“
Milan Rúfus
7. október 2024 – podvečer – na jednom z hrobov pod obrovským a asi najstarším stromom na račianskom cintoríne horia sviečky a kvetinová výzdoba je celkom čerstvá. Iste bolo tak aj pred 130 rokmi 10. októbra 1894, keď práve do tohto hrobu boli uložené telesné pozostatky významnej osobnosti vtedajšieho Račišdorfu – katolíckeho kňaza Morica Alstera.
Popri jeho vďačných a smútiacich farníkoch bolo prítomných na pohrebe aj 15 duchovných spolubratov. V smútočnom prejave vajnorského farára Karola Bócza odznelo, že podľa miestnych farníkov bol Moric Alster – dobrý pán. „Áno, dobrý, spravodlivo dobrý, nebol on nemým, zbytočným strážcom na vinici Pána. Ale aj keď s neohrozenou horlivosťou prísne vystúpil proti chybám a výstupkom, zo všetkého jeho konania svietila otcovská láska, pečujúca jedine o večné a časné spasenie ovečiek...“
Prešlo 130 rokov, vlastne o 33 rokov viac, čo sa pre tohto katolíckeho kňaza stala naša vtedajšia obec miestom jeho pôsobenia. Dodnes si naňho s úctou a vďakou spomíname, lebo jeho zásluhy sa nedotkli iba miestnej farnosti. Hojnou mierou sa zaslúžil aj o kultúrno-osvetové pozdvihnutie obyvateľov celej našej obce.
Farár MORIC ALSTER pôsobil v Račišdorfe v rokoch 1861-1894 ako zodpovedný správca katolíckej farnosti, ale aj horlivý národovec. Patril k zakladajúcim členom Matice slovenskej aj Spolku sv. Vojtecha, bol jeho prvým podpredsedom. Finančne podporoval slovenské gymnáziá, šíril slovenskú tlač.
Založil v obci roku 1870 miestnu pobočku Spolku sv. Vojtecha a s učiteľom Mirovszkým založili hudobný krúžok i prvú miestnu knižnicu
V roku 1888 zabezpečil veľkú rekonštrukciu farského kostola, už v roku 1863 dal doň vyhotoviť veľký kostolný zvon s reliéfom sv. Cyrila a Metoda, na tisícročnú pamiatku ich príchodu na Veľkú Moravu.
Vo farskej kronike po slovensky podrobne zapisoval popri náležitostiach farnosti aj rôzne udalosti zo života obce, hospodárskeho i kultúrno-osvetového rázu, preto sú jeho zápisy pre nás dodnes cenné aj z historicko-spoločenského hľadiska.
Aktívne účinkovanie M. Alstera v Spolku sv. Vojtecha ocenili jeho predstavitelia v roku 1930, keď na budovu katolíckej fary umiestnili pamätnú tabuľu s nápisom:
„Tu účinkoval Móric Alster, 1827-1894, r. k. horlivý kňaz a národný buditeľ. Svojmu budovateľovi a štedrému podporovateľovi venuje Spolok sv. Vojtecha 6. VII. 1930.“
Vlastenecký a kultúrno-osvetový vklad do občianskeho života našej obce uznali aj jej obyvatelia po r. 1989 tým, že najstaršiu z ulíc Rače pomenovali jeho menom.
Račianski farníci si práve v deň 130. výročia skonu M. Alstera pripomenuli jeho prácou a vierou naplnený život i nasledovania hodný odkaz pre súčasníkov spomienkovou slávnosťou a sv. omšou v kostole Panny Márie Pomocnice kresťanov aj zádušnou pobožnosťou pri jeho hrobe.
V histórii Rače zástoj Morica Alstera, katolíckeho kňaza a národovca, stále horí živým plamienkom úcty, vďaky a spomínania.


14.10.2024, D. L., M. H.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Minulé články